5+1 módszer a stresszoldásra, ami otthon is elvégezhető

A stressz szerves része életünknek, mert a napi feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a pozitív stressz, hogy lökést adjon a szervezetnek a munkához. A negatív stresszel azonban már sokkal nehezebb megküzdeni.

A negatív stresszt okozó hormonokat a mellékvese kéregállománya termeli, az agyi parancsok hatására, mely hormonok aztán bekerülnek a véráramlásba és egész nap ott vannak. Továbbmegyek, addig ott vannak, amíg ki nem kerülnek onnan.

Milyen tüneteket okoznak?

Rövid távon légszomjat, székelési ingert, izzadást, szájszárazságot, szapora szívverés, ezeket ismerjük. A pozitív stressznek is ilyen tünetei vannak, annyi a különbség, hogy a cél elérése után boldogsághormon termelődik, ami semlegesíti a stresszhormonokat így jókedvvel térhetünk nyugovóra.

Hosszú távon ezek a tünetek állandósulnak, a szervezet hozzászokik és évek múltán a folyamatos kompenzálás miatt fizikai betegségek formájában jelenik meg. Magas vérnyomás, cukorbetegség, pánikroham, depresszió és egyéb pszichés tünetek és szervi betegségek. Sajnos ez ma már a gyerekeknél is előfordul, sűrűbben mint gondolnánk. leggyakoribb tünetek az ágybavizelés, tik bármilyen formája, erős szorongások és félelmek okozta agresszív viselkedés és persze itt sem ritkák a fizikai betegségek kialakulása.

Mit tehetünk megelőző jelleggel saját egészségünk érdekében? Hogyan szabadulhatunk meg napi szinten a negatív stresszhormonok jelenlététől?

  1. Légzés– A kineziológiában stresszoldáskor legfontosabb módszer a légzés. A légzéssel feloldjuk agyunkat és bekapcsoljuk a kreatív gondolkodást. Stressz esetén ugyanis leblokkol az agyunk és ha megfigyeled magadat, visszatartod a lélegzetedet, így nem jut elég oxigén az agyba, tehát nem tud gondolkodni. Ilyenkor csak a már megtapasztalt, félelem által eredményezett reakcióink maradnak. Tehát amint tudatosodik benned, hogy nem veszel levegőt: vegyél egy jó nagy levegőt és kezdj el lélegezni!
  2. Mozgás – Az izmokban felgyűlt stresszhormonokat ezek után mozgással tudod leghatékonyabban kivezetni a testedből és persze segíti még a vízivás is. Mindegy milyen mozgás, de naponta legalább 20 percet mozogj az egészségedért. A gyerekeknél azt hiszem, ez nem olyan nagy probléma.
  3. Érintés– Az érintés, hogy a bőr bőrhöz ér, hihetetlen mértékben szabadítja fel az endorfint, vagyis a boldogságot okozó hormonokat, ami, mint tudjuk, semlegesíti a stresszhormonokat. Szóval egy otthoni önmasszázs is nagyon sokat jelent, még jobb, ha van egy vállalkozó családtag, akit erre megkérhetsz. Fej masszázs, kézmasszázs vagy talpmasszázs…bármi, ami örömet okoz neked.
  4. Illóolaj használat – Legjobb a 100%-os tisztaságú illóolaj használata. Tarthatsz a táskádban egy kis fiolát, amit vészhelyzetben szagolgathatsz. Ilyen olaj például a narancs, mandarin, ami napfényt és a nyarat idézi vidám, boldog illatával.
  5. Diéta– Étkezéssel is lehet csökkenteni a stressz hatását, különösen a cukor fogyasztás mellőzésével. A cukor nagy mértékben befolyásolja a mellékvesét, ezáltal a stresszt okozó hormonok termelődését is. Kutatások mutatták már ki, mennyi cukrot eszik a mai ember és mennyit ettek régen. Az sem mindegy persze, hogy milyet. Manapság szinte minden élelmiszerben található fehér cukor. A cukor fogyasztása nagy hatással van a hasnyálmirigyre is, amelynek óriási szerepe van a betegségek elkerülésében, mégis rengeteg a cukorbeteg. E mellett természetesen a sok folyadék, gyümölcs és zöldség is segíti a sejtek megtisztulását. A cukor szerepéről egyébként következő cikkemben fogok bővebben írni, ne hagyd ki!

Az 5+1-ik  tippem pedig nem igazán otthoni praktika, de nagyon hasznos, különösen akkor, ha nem megy egyedül és az otthoni megelőzéshez is fáradtak vagyunk. Ez pedig a stresszoldás olyan módszerrel,a mi neked használ. Ilyen lehet a Metamorfózis, masszázs, kineziológia,  Access Bars , Svt vagy bármi más.

Egészségben gazdag, stressz mentes napokat kívánok!

Erika, a lélekgyógyító

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s