Miért járj az erdőbe?

Miért járj gyakran erdőbe?

Az elmúlt években kutatásokat végeztek, amelyekben bizonyították, hogy az erdei séták jó hatással vannak a keringésre, vérnyomásra, stressz szintre és a pszichére. Ezért születt meg az erdő-fürdő.

Eleinte Japánban vált népszerűvé, ahol a kutatókat kíváncsivá tette, miért érzik magukat jobban az emberek egy hegyi kirándulás után. Ezért elkezdték vizsgálni az erdei levegő összetételét. A minták alapján azt találták, hogy sok-sok illatanyag kering a levegőben, amit ott sétálva belélegzünk.
Az aromaterápiában már régóta ismeretes, hogy szaglásunkat használva fejtik ki legintenzívebben hatásukat az illóolajok. Minden illóolajnak vannak olyan biokémiai vegyületei, amelyet az adott növény termel, ami hatással van ránk, emberekre is.
Fenyőerdőben sétálva érezhetjük a tűlevél és a gyanta illatát, egy jellegzetes fenyőillatot. Kisgyerekként ezt szerettem legjobban karácsonykor.
Több féle fenyő illóolaj létezik az aromatrápiában, amelyeknek van egy jellegzetes vegyületük, az alfa-pinén. A japán kutásokra visszatérve, a levegő mintákban azt találták, hogy ez az anyag is benne van. A Japánban őshonos hinoki fenyőerdőben sétálva ezt az illatot biztosan érzik az emberek. A hinoki fenyőnek kétféle illóolaját megvizsgálva , hinoki levél és hinoki fa, azt találták, hogy sok hatóanyag ugyanaz bennük, de eltérő mennyiségben. Ilyen a fent említett alfa-pinén is.
Így arra a következtetésre jutottak, hogy azok az illatanyagok, amelyek a növényben benne vannak, a levegőben is benne vannak. Ez az illatanyag például kifejezetten jó hatással van a mellékvesére, amely a stresszhormonokat termeli. Nyugtató hatása tehát az erdőben sétálva is kiemelkedő.
Nálunk nem igazán találni hinoki fenyőt, de nagyon sok más fajta létezik, mint az erdei fenyő, ami hazánkban is sok helyen megtalálható.
Ha teheted tegyél egy nagy sétát a közeli fenyvesben és máris jobban érezheted magad. Ha erre nincs lehetőséged, akkor érdemes egy fenyő illóolaját is tartani otthon, amibe beleszagolhatsz vagy párologtathatod.
Fontos, hogy tiszta, vegyszermentes illóolajat vegyél és képzett aromaterapeutával konzultálj, ha kérdésed van. 🌺

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s