Miért jó az aromaterápiás konzultáció?

Szoktam kapni olyan kéréseket, hogy adjak tanácsot, mert otthoni kencéket, szappant vagy testolajat szeretne valaki készíteni.

Vannak olyan illóolajok, mint a levendula, teafa, amit szinte mindig, mindenhol alkalmazhatunk.

Mi a helyzet akkor, ha a családban többen küzdenek például magas vérnyomással vagy más tünetekkel?

“Milyen illóolajat tegyek a szappanba? ” Jött az egyik kérdés nemrég. Ez azért is érdekes, mert az általa kiválasztott esszenciák szinte mindegyike vérnyomásemelő hatással is rendelkezik. Mivel a családban ez a tünet több személynél is jelen van, ezért nem mindegy a dózis és az, hogy milyen hosszan akarják használni a készítményt.

Néhány csepp nem fog bonyodalmat okozni, de ilyen esetben azért érdemed körültekintőnek lenni. Hosszú távú alkalmazásnál azért figyelembe kell venni, hogy a hatóanyagok nem csak bőrön, hanem a szagláson keresztül is bejutnak testünkbe, a vérkeringésbe. Íly módon viszont hatással lehetnek a vérnyomás alakulására is.

Testolajat szeretnék készíteni, tudsz hozzá illóolajat mondani?

Erre a kérésre is azt szoktam válaszolni, hogy ennyi információ kevés. Az aromaterápia lényege, hogy a növények által termelt illóolajokat célzottan, fizikai és érzelmi tüneteknek megfelelően érdemes használni, ahhoz, hogy hatásos legyen. Itt sem mindegy az adagolás és az időtartam. Ugyanúgy, mint a gyógyteáknál, itt is fontos a használatban szünetet tartani azért, hogy a testben felhalmozódott hatóanyagnak ideje legyen kiürülni is.

Fontos az is, hogy kinek szeretnénk a masszázsolajat készíteni? Férfinak, nőnek, gyereknek, idősnek? Milyen fizikai tünetei vannak, amit figyelembe kell venni ( vérnyomás, várandósság, 6 év alatti, epilepszia, milyen gyógyszert szed stb)? Milyen célból: csak jó az illata, nyugtató, fájdalomcsillapító, alvást segítő vagy más egyéb?

Rengeteg növény termel illóolajat és mindegyik más-más hatásban erős. Ha a fenti kérdésekre megkapjuk a válaszokat, akkor már sokkal könnyebb kiválasztani azt a néhányat illóolqjat, amit beletehetünk egy testolajba, illóolajos fürdőbe, vagy akár szappanba.

Ezek mellett jó tudni, hogy mindegyik esszenciának más a biokémiai összetevője, és azok aránya is különböző. Lehet, hogy az egyik bőrpírt okoz, a másik pedig émelygést. Ezek és az ehhez hasonló mellékhatások ritkák ugyan, de előfordulhatnqk. Megfelelő odafigyeléssel elkerülhetőek.

Oklevéllel rendelkező, végzett aromaterapeutaként nem győzöm hangsúlyozni annak fontosságát, hogy tanácsot kell kérni otthoni használatra is. Rengeteg cikk és információ van a neten, de nem biztos, hogy mindegyik megbízható. Léteznek olyan illóolaj márkák, amelyek sokféle keveréket is gyártanak és arra bíztatják a felhasználót, hogy erre a tünetre belsőleg ebből néhány csepp, arra pedig egy másikból. Sajnos ennek is megvan a veszélye, mert minden ilyen terméket érdemes kúraszerűen alkalmazni a megfelelő szünettel és nem összekeverni mással is. A rengeteg különböző olaj más-más biokémiai hatóanyaggal összeadódhatnak a szervezetben, ha nem figyelünk. Okozhatnak kellemetlen tüneteket.

Aromaterápiás Konzultáció

Az illóolajokkal is végeznek kutatásokat, laboratóriumi kisérleteket, sőt igazából évezredek óta használja a gyógynövényeket az emberiség. Jelen van az életünkben és ha már így van, használjuk jól!

Aromaterápiás konzultáció keretében szívesen segítek bármilyen kérdésedben. Amiben nem tudok, annak igyekszem utánanézni és tájékoztatni róla. Én is folyamatosan képzem magam, mert számomra is fontos, hogy természetgyógyászként a ne árts elvet betartsam.

Konzultációra jöhetsz személyesen vagy online is. Ha konkrét fizikai problémádra keresel segítséget, akkor a személyes, hosszabb konzultációt javaslom.

Ha házipatikádban, meglévő terápiás keverékeidben, vagy csak hobbi használatban kéred a tanácsaim, akkor elegendő a rövidebb időpont is.

Ezzel te is több leszel!

Iványi Erika- Panarom Okleveles Aromaterapeuta, 3in1Concepts Kineziológus, Természetgyógyász

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s