Mit üzen a rendszeres masszázs a gyerekeknél?

“Fontos vagy nekem” – akihez minden nap hozzáérnek, szeretgetik, figyelemmel hallgatják, szereteő és gyengéd érintéssel simogatják, az a gyermek és felnőtt szerethetőnek érzi magát.

Mai világunkban, ahol a pénz utáni hajsza, a munkahelyen töltött idő, a családi feszültségek, hosszantartó betegségek miatt kevesebb idő és energia marad a gyerekekre és egymásra. Ez maga után von olyan következményeket, mint betegségek, viták, feszültségek otthon, párkapcsolati problémák. A gyerekek mindent érzékelnek, a ki nem mondott szavakat is, mert egyszerűen benne van a levegőben. Ha sokáig feloldatlan marad egy helyzet, egy érzés, ami nem lett kimondva, azt a gyerekek tükrözik, akárhány évesek is legyenek. Ilyenkor fordulhat elő a tikkelés, tanulási zavar, alvási nehézségek, szorongások, beilleszkedési nehézségek, érzelmi zavarok.

Ezek pedig mind tünetek, figyelem felhívás a gyermek részéről, hogy “anya, valami nem jó, foglalkozni kell vele” . Több, mint 10 éves pályafutásom alatt, több gyermek stresszoldó tréning után, és rengeteg egyéni kezelés után jutottam el eddig a tapasztalatig.

A gyerekek nagyon szeretik a nyugodt, kellemes körülményeket, fogékonyak a finom illatokra, a gyengéd, szeretettel teli érintésre, ami alatta a félelmeik csillapodnak.

Miért jó a rendszeres érintés és masszázs?

Milyen jó annak a gyereknek, akit rendszeresen masszíroznak! Az érintéssel tudunk nyugtatni, áthangolni, érzéseket kiváltani és közvetíteni, fájdalmat csillapítani és még számtalan hatást kiváltani. Az érintés nélkülözhetetlen a szervezet életben maradásához gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Gyermekkorban az érintés hiánya visszaveti az egyén egészséges fizikai és lelki fejlődését, és viselkedésbeli zavarokat eredményez felnőttkorban. Az érzés, amit az érintés kivált, olyan alapvető és elsődleges szükséglet melynek feltétlenül eleget kell tenni.
A szeretetet kifejező gesztusok, szavak, mozdulatok nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is életerővel töltik fel.

A masszázs lehet az egyike azoknak az eszközöknek, melyek ezen igényeknek a kielégítését lehetővé teszik. Ezért a gyermek kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb lesz, szerethetőnek érzi magát és testi, lelki fejlődésében szárnyalni fog. Fejlődik a tanulási képességekben és az idegrendszere is megnyugszik.

Párhuzamosan ezzel a szülőnek is ugyanilyen fontos az, hogy érezze megfelelő, szerethető és önbizalommal teli. Legyen elég figyelme, türelme és energiája a gyerekekre és a párkapcsolatára is. Ezért indítottam útjára a családi jóllét programot is, ahol a gyermek és a szülő együtt van jelen.

Te hogy érzed magad a bőrödben? Lenne kedved egy masszázshoz? És a gyermekednek?

Nézd meg mik a lehetőségek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s